KAMPANJA NS EKO-DINAR

 

Sa ciljem uspostavljanja jasno definisanih, transparentnih, funkcionalnih i trajnih mehanizama učešća građana i građanki u procesima kreiranja javnih politika u oblasti zaštite životne sredine u Novom Sadu, "Inženjeri zaštite životne sredine" od 2017. godine putem različitih aktivnosti prate i obaveštavaju javnost o načinu prikupljanja i potrošnje eko-dinara - prihoda koje grad Novi Sad ostvari od naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kroz projekat “Pare nisu problem, para ima! – Gde se troši “ekološki dinar” u Novom Sadu?” pokrenut je sajt nsekodinar.rs, na kome su postavljeni jasni i razumljivi vizuelni prikazi prihoda i rashoda Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada, zakonska regulativa, instrumenti finansiranja zaštite životne sredine, ali i arhiva Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda i Izveštaja o njegovoj realizaciji u proteklih deset godina.

Krajem 2020. godine, u okviru projekta “NS eko-dinar u službi građana” i uz podršku Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, sajt je unapređen i dopunjen interaktivnom mapom koja Novosađanima i Novosađankama daje priliku da postave konkretne predloge i sugestije za uređenje zelenila i uklanjanje otpada, kako bi se i ove lokacije uvrstile u aktivnosti javno-komunalnih preduzeća koje se u okviru godišnjeg Programa finansiraju sredstvima iz gradske "ekološke kase".

U nastavku se nalaze neke od značajnijih aktivnosti sprovedenih u okviru kampanje: